wanneer weet ik of ik een keerklepcontrole nodig heb?

keerklepcontrole

Ieder bedrijf heeft meestal de beschikking over een eigen pand, of dat nu is gehuurd of eigendom is. Het is van belang dat er in dat pand op een goede manier kan worden gewerkt. Dit geldt niet enkel voor het productieproces of de spullen die er voor handen zijn om mee te werken, maar zeker ook voor de gezondheid van de werknemers. Werknemers zijn er in de meeste gevallen de hele dag aanwezig. Wanneer er, om welke reden dan ook, een ongezonde werkomgeving is, kunnen er zaken zoals werkuitval en ziektes voor gaan komen. Dat wil natuurlijk helemaal niemand. Zaken waarop periodiek op moet worden gelet zijn bijvoorbeeld brandveiligheid, hygiëne en gezonde verse lucht. Maar wat ook steeds vaker bij bedrijven op het lijstje staat is een check op legionella. Legionella treft men aan in waterleidingen. Het gaat dan met name om waterleidingen die niet vaak of erg weinig worden gebruikt. Dit zijn de ideale omstandigheden voor de bacterie om zich te vermeerderen. In deze leidingen zit kalk en een biofilmlaag waarmee ze zich voeden.

keerklepcontrole

Zorg voor een goede keerklep

Om te voorkomen dat er onverhoopt legionella in je waterleidingen komt of zich vermeerderen, is het een goed idee om een keerklep te integreren in je waterleidingen. Een keerklep zorgt ervoor dat het water niet terugloopt in de waterleiding zodat eventuele bacteriën zich niet kunnen nestelen en de waterleiding kunnen verontreinigen. Een keerklep is een mechanisch mechanisme. Na verloop van tijd is het in theorie en praktijk mogelijk dat ie wat minder goed gaat werken. Dit is heel normaal. Daarom worden er ook bij de meeste bedrijven een keerklepcontrole uitgevoerd. Door op tijd te controleren of de keerklep nog op een correcte wijze werkt, kan effectief worden voorkomen dat de legionella bacterie zich kan vestigen en vermeerderen. Het is belangrijk om een vast schema aan te houden met betrekking tot de keerklepcontrole. Een jaar overslaan kan resulteren in ongewenste bacteriële bezoekers, met alle gevolgen van dien. Een aanvullende methode om de bacterie weg te houden is om de kranen periodiek te laten lopen voor 10-15 minuten. Het is simpel maar effectief.