Wakeboards en uitrustingen

large garden lounger bed

Wanneer je op zoek gaat naar equipment voor het wakeboarden, is het noodzakelijk om verder te kijken dan alleen wakeboards. Je hebt namelijk ook een uitrusting nodig. Maar wat heb je nu precies nodig en waar moet je op letten om deze prachtige watersport te kunnen gaan beoefenen?

Aandachtspunten 

Er zijn ontzettend veel verschillende boards en ieder wakeboard heeft andere kenmerken. De kunst is dan ook om een wakeboard te kiezen wat bij je past. Er zijn dan ook een aantal zaken waar je op moet letten bij het zoeken naar een perfect wakeboard. Zo moet je zorgen dat het wakeboard niet te klein is voor jou. Wanneer een wakeboard te klein is, is het lastig om stabiel te blijven. Ook een te groot wakeboard is niet goed. Een te groot wakeboard is minder wendbaar en voelt zwaar aan op het water tijdens het varen. Het kan zijn dat je niet goed weet welke maten wakeboards passend zijn bij jou. Maak daarom gebruik van een maattabel, zodat je de maat kunt kiezen die past bij jou.

Verschillende wakeboards

Wanneer je op zoek gaat naar wakeboards, is het belangrijk om te kijken naar de rockers van het wakeboard. Een rocker beschrijft het profiel van het wakeboard, bijvoorbeeld gebogen of een normale curve. Er zijn vier verschillende rockers van elkaar te onderscheiden. 

Soorten rockers

Zo is er ten eerste de ‘continuous rocker’. Deze heeft een vloeiend gebogen vorm en zijn perfect voor snelle en vloeiende bewegingen. Ook goed om te weten, is dat je met deze rockers zachter land op het water. Daarnaast is er de ‘3-stage rocker’ bij wakeboards. Deze rocker bestaat uit drie vlakken met wat hoekige gebogen vormen. Deze boards zorgen ervoor dat je hoger kunt springen, maar zijn wel wat langzamer op het water. Ten derde is er de ‘camber’. Dit is het tegenovergestelde van de ‘continuous’, omdat het de andere kant op gebogen is. De voor en achterkant van het board zijn wel omhoog gebogen. Deze vorm zorgt voor een natuurlijke houding. Tot slot is er de rocker ‘hybrid’. Dit is een mix van de ‘camber’ en de ‘continuous’. Dit is dus een combinatie van de beste aspecten van de twee verschillende boards. Alle boards hebben verschillende rockers, dus kies degene die het beste bij jou past.

Uitrusting bij het wakeboarden

Niet alleen de boards zijn belangrijk bij het wakeboarden. Er komt namelijk veel meer bij kijken. Zo is het aan te raden om een helm te dragen wanneer je gaat wakeboarden. Achter een boot is dit verstandig en op een kabelbaan is het zelfs verplicht. Daarnaast is het belangrijk om een zwemvest te dragen. Een zwemvest zorgt niet voor veel bescherming, maar het zorgt er wel voor dat je blijft drijven als je in het water terecht komt. Wanneer je meer bescherming wilt dan alleen een zwemvest, kun je ook kiezen voor een impactshield. Deze vesten hebben iets minder drijfvermogen, maar doordat de vesten erg strak om je lichaam zitten, bieden ze extra bescherming. Naast de wakeboards, is het dus ook belangrijk om, voor je eigen veiligheid, de juiste uitrusting aan te schaffen.