Waar is vitamine C goed voor?

plantaardige vitamine c

Dit artikel gaat over vitamine C en het nut ervan voor onze gezondheid. Maar eerst wat is vitamine C en waar komt het in voor.

Wat is vitamine C

De formele naam van vitamine C is Ascorbinezuur. Dat heeft de chemische formule C6H8O6 en is in water oplosbaar. In tegenstelling tot de meeste dieren maakt de mens de stof niet zelf aan. We moeten het dus binnenkrijgen door middel van ons voedsel.

plantaardige vitamine c

Waar komt vitamine C in voor

Een belangrijke bron van plantaardige vitamine C zijn de citrusvruchten en ook andere fruitsoorten, waaronder de kiwi. Van de groenten bezitten de rode en gele paprika verhoudingsgewijs veel vitamine C. Vergelijken we de paprika en de kiwi, dan bezit de paprika veel meer vitamine C. Maar je zal eerder een redelijke hoeveelheid kiwi eten dan paprika. Verhoudingsgewijs bevat een sinaasappel veel minder vitamine C. Andere bronnen van plantaardige vitamine C voor ons zijn koolsoorten, broccoli, bessen en aardbeien. Vitamine C afkomstig van fruit en groente wordt doorgaans goed opgenomen door het lichaam.

Het nut voor onze gezondheid

Vitamine C dient als een antioxidante en beschermt als zodanig je lichaamscellen tegen beschadiging. Deze vitamine wordt ook gebruikt voor de aanmaak van bindweefsel, zorgt ervoor dat ijzer wordt opgenomen in de darm, helpt bij het handhaven van onze weerstand, is nodig voor de synthese van hormonen en tenslotte is het een co-enzym in ruim 800 biochemische processen in ons lichaam. Als we onvoldoende vitamine C innemen, dan resulteert dat erin dat we minder weerstand hebben, wonden langzamer genezen en scheurbuik, een ziekte met vele symptomen. Als we teveel vitamine C innemen, dan kan dat leiden tot darmklachten en diarree. De hoeveelheid Vitamine C die we kunnen innemen, hangt samen met onze leeftijd. Dat wordt aangeduid met Referentie Inname (RI). Dat loopt van 20 milligram RI vitamine C voor baby’s van 6 tot 11 maanden tot 80 milligram voor personen van ouder dan 14 jaren. Voor zwangere en borstgevende vrouwen zijn de waarden nog wat hoger.