Supboard kopen voor fanatieke peddelsurfers

Suppen is een erg populaire vakantieactiviteit. Met lekker weer zie je bij elk meer wel mensen die aan het suppen zijn. Sinds 1990 wordt suppen als een officiële watersport gezien. Sindsdien is het steeds populairder geworden. Wanneer je een fanatieke peddelsurfer bent, kan je een eigen supboard kopen. Hierin bestaan verschillende opties. Zo heb een opblaasbaar supboard die ideaal mee te nemen is op vakantie. Ook is er een hard supboard die erg geschikt is voor peddelsurfers met meer ervaring. Daarnaast is er een elektrisch supboard, die een extra steuntje in de rug geeft tijdens het suppen.

Sup wedstrijden

Suppen wordt ook wel peddelsurfen genoemd. De moderne vorm van suppen is in Hawaï ontstaan in de 20e eeuw. Het concept bestaat echter al veel langer. In Nederland worden al langer dan 10 jaar verschillende sup wedstrijden georganiseerd. De bekendste hiervan is de 11-steden sup race. Dit is een soort Elfstedentocht maar dan voor peddelsurfers. Bij de 11-steden sup race ga je 220 kilometer suppen in Friesland. Sinds 2012 is er een wereldkampioenschap suppen. In dit kampioenschap zitten 3 elementen die allemaal berusten op verschillende vaardigheden. Als eerste is er een sprint van 200 meter. Het tweede onderdeel is een technische race van 1 kilometer. Tot slot is er een langeafstandsrace van wel 18 kilometer lang. Bij dit kampioenschap zijn dus zowel snelheid, vaardigheid en uithoudingsvermogen van belang. Voor sport kan je het beste een hard supboard kopen.

Opblaasbaar of hard supboard kopen

Over het algemeen worden opblaasbare supboards gebruikt om te suppen. Deze opblaasbare supboards zijn makkelijk op te vouwen en te vervoeren. Wanneer je het board gaat gebruiken moet je het board oppompen. Een board is 3 tot 4,5 meter lang. Wanneer een board is opgevouwen zal het ongeveer ten grootte zijn van een rugzak. Naast opblaasbare supboards kan je ook een hard supboard kopen. Deze hard boards lijken meer op surfplanken. Ze zijn niet opblaasbaar en je hebt dan ook geen pomp nodig. Hard boards zijn voor de peddelsurfers die fanatiek zijn en wat meer ervaring hebben. Het is belangrijk dat je er de ruimte voor hebt, want ze zijn niet opvouwbaar. De hard boards snijden gemakkelijk door het water. Hard boards zijn duurder dan opblaasbare sup boards, maar een hard board is wel duurzamer en kan makkelijker worden gerepareerd.

Elektrische supboards

Naast opblaasbare supboards en hard supboards kan je ook een elektrisch supboard kopen. Deze zijn ideaal wanneer je lange afstanden wil afleggen maar hier niet fysiek voor in staat bent. Een elektrisch supboard heeft een klein motortje. Er zijn verschillende soorten motortjes. Zo heb je een motortje die je net dat extra steuntje geeft tijdens het peddelen, maar je hebt ook motortjes die het werk voor je doen. De motortjes zijn te bedienen met een kleine afstandsbediening die wordt bijgeleverd. Er zijn elektrische supboards verkrijgbaar die een ingebouwde compressor hebben. Deze compressor zorgt ervoor dat het board zichzelf kan opblazen. Je hebt dus geen handmatige pomp meer nodig. In sommige boards zit LED verlichting. Dit is ideaal als je wil suppen wanneer het donker is of als je in een gebied supt waar mooi helder water is. Door de verlichting kan je goed vissen zien zwemmen. 

Heb je interesse in een supboard? Neem dan eens een kijkje op de website van ISUPCenter.