Opstal- en inboedelverzekering onderdeel van Woonverzekering

hypotheekrentes vergelijken

Een woonverzekering bestaat in de meeste gevallen uit een opstal- en inboedelverzekering. Als je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit valt deze vaak ook onder de woonverzekering. Wanneer je een hypotheek afsluit vraagt de hypotheekverstrekker in de meeste gevallen om een opstalverzekering en tegenwoordig ook vaak om een overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering zorgt ervoor dat je nabestaanden bij overlijden vóór afloop van deze verzekering, een bepaald bedrag krijgen uitgekeerd waarmee ze (voorlopig) in het huis kunnen blijven wonen, maar deze valt niet onder een woonverzekering. De opstal- en inboedelverzekering vallen wel onder de woonverzekering. Bij opstal moet je denken aan het huis en alles wat daaraan (nagel) vast zit, zoals dakgoten, regenafvoer, cv-ketel, keuken of een bad. Met inboedel worden alle spullen bedoeld die je in je woning, schuur of garage hebt en die je bij een verhuizing zo mee kunt nemen behalve een auto of motor.

Een woonverzekering afsluiten of oversluiten

Op overstappen.nl opstalverzekering kun je een nieuwe opstalverzekering afsluiten. Dit is niet nodig voor huurders. Wel voor woningeigenaren. Heb je een eigen huis dan kun je het beste de inboedelverzekering tegelijk met de opstalverzekering afsluiten. De opstalverzekering verzekerd schade aan je huis en aan alles wat nagelvast zit. De inboedelverzekering verzekerd schade aan alle spullen die je mee zou kunnen nemen bij een verhuizing. De meeste inboedelverzekeringen dekken:

  • Schade door brand, inbraak, diefstal, storm en neerslag.
  • Losse spullen in uw woning tot € 200.000, – per voorwerp of verzameling.
  • Spullen die u leent van een ander.
  • Geld en waardepapieren tot € 1.250, –

Heb je bij een huurhuis verbeteringen aangebracht dan is een opstalverzekering ook aan te raden. Wanneer er dan schade ontstaat aan die verbeteringen (keuken, vloer) dan wordt die schade ook gedekt zoals hierboven omschreven.

Een woonverzekering dekt niet alles!

Wanneer je een woonverzekering afsluit moet je enkele zaken vooraf goed vergelijken zoals:

–       Welke soort opstal- of inboedelverzekering ga je afsluiten (basis, uitgebreid of allrisk)

–       Hoe hoog is de premie en heb je een eigen risico

–       Wat is de herbouwwaarde van je woning

–       Hoeveel % van de waarde van je spullen krijg je terug

Op overstappen.nl kun je meerdere verzekeringen gratis met elkaar vergelijken. Dit doe je niet alleen door de premies met elkaar te vergelijken, maar ook de punten die hierboven zijn genoemd. Enkele van die punten staan uitgebreid in de voorwaarden genoemd. Wanneer je die dus goed doorleest weet je precies wat wel en wat niet wordt vergoed en tegen welke voorwaarde. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.