Nieuwe CV-ketel laten installeren: de beste keuze voor jouw portemonnee?

De warmtepomp komt eraan. Tijd om nog snel een nieuwe CV-ketel te laten installeren? In dit artikel nemen we dit scenario met je door. Lees verder.
Vanaf 2026 is het niet langer toegestaan om een nieuwe CV-ketel te laten plaatsen, maar ben je verplicht om een hybride warmtepomp aan te schaffen. Voor veel mensen komt deze verplichting toch een beetje als een verrassing. De investering kan namelijk behoorlijk hoog uitvallen, zeker als je woning nog niet optimaal geïsoleerd is. In dit artikel lees je waarom nog snel een nieuwe CV-ketel laten installeren voor jou een uitkomst kan zijn.

CV-ketel is goedkoper in aanschaf

Een hybride warmtepomp is op dit moment – ook met subsidie – nog behoorlijk prijzig. Zeker als er aanpassingen in de woning nodig zijn om de pomp goed te laten werken. Een nieuwe CV-ketel is daarentegen vaak een goedkopere optie qua aanschafprijs. Bovendien is het laten installeren van een nieuwe CV-ketel ook een investering, want deze gaat minstens 15 jaar mee. Dus de volgende 15 jaar zit je dan goed.

Onnodig om jezelf in de schulden te steken

Vroeg of laat zullen we allemaal over moeten, maar de kosten kunnen hoog zijn, zeker wanneer je huis nog niet goed genoeg geïsoleerd is. Het is daarom verstandig om alvast te kijken hoe dit bij jouw huis zit. Als het een grote uitgave is, waardoor je de komende jaren op een houtje zult moeten bijten, kan het slim zijn om voor 2026 nog snel even een nieuwe CV-ketel te laten plaatsen. Die gaat zeker 15 jaar mee en tegen die tijd is de kans groot dat een warmtepomp veel goedkoper is of dat je inmiddels bent verhuisd naar een beter geïsoleerde woning, waar misschien ook al wel een warmtepomp inzit.

Wat is wijsheid?

Het aanschaffen van een nieuwe CV-ketel net voor 2026 kan een uitstekende stap zijn voor wie de kosten van een warmtepomp vraagt niet wil of kan dragen. Je hoeft dan de komende 15 jaar nog geen grote investering te doen. Intussen kun je het geld bij elkaar sparen voor een hybride warmtepomp die over 15 jaar ongetwijfeld ook een stuk goedkoper is. Benieuwd of jouw huis goed genoeg geïsoleerd is? Dit kun je vaak al snel zien aan het energielabel