Hoe verzorg je een Citrus boom?

Als je van plan bent om een citrus boom te kopen dan is vast een van de grootste vragen die hebt: hoe zorg ik ervoor dat er veel fruit komt aan mijn boompje? Er is tenslotte niets zo bevredigend als het eten van je eigen gegroeide groente en fruit en zoals ze zeggen, hoe meer hoe beter! Om je hierbij op weg te helpen hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet zodat je goed voorbereid bent als je citrus boom gaat aanschaffen.

Citrus bomen zijn één van de makkelijkste bomen om te onderhouden en te laten groeien in je eigen tuin. De populariteit van de bomen is meer dan terecht. Naast dat ze prachtig staan en veel vruchten produceren, hebben de bomen glanzende groene blaadjes en geurige bloemen.

Zonlicht en Voeding

Zonlicht, losse potgrond, frisse lucht, af en toe veel water en elk seizoen bijvoeden zijn de belangrijkste zaken die je moet onthouden om je citrus boom met succes te laten groeien. Plant de boom, in koude klimaten, in het lente seizoen als de aarde is opgewarmd. In warme gebieden kan de boom ook in de herfst geplant worden.

Cirtusbomen hebben oppervlakkige wortels die het best bedekt kunnen worden met ander organisch materiaal. Voed de wortels met citrus aarde en organische hageltjes. Volwassen bomen hebben elk seizoen twee kilogram bemesting en Citrus voeding nodig. Begin bij de jonge boompjes met ongeveer 200 gram voeding en bouw dit op.

Water geven

De citrus boom houdt van water maar alleen als het snel gebeurd. Geef je citrus niet te vaak veel water zodat alle aarde goed vochtig wordt. Houd er rekening mee dat te veel en te vaal water geven, kan leiden tot wortelrot. Hierdoor kan je boom sterven. Als je een citrus boom gaat uitkiezen, ga dan voor een boom die past bij het Nederlandse klimaat en bij de aarde in je tuin. Zo zul je langst genieten van je citrus en van de vruchten die ze zal leveren.