Hoe je je bouwplaats kunt beveiligen

bouwplaats

Werken in de bouw kan riskant zijn, met veel kostbare gevaren die om elke hoek loeren. Het is belangrijk dat je beveiligingsmaatregelen serieus neemt, want dat minimaliseert je risico op diefstal of vandalisme en helpt je werknemers veilig te houden. Hier zijn vijf tips voor wie een bouwplaats wil beveiligen.

Investeer in betrouwbare beveiligers

Het inhuren van ervaren beveiligers is een van de meest effectieve manieren om je bouwplaats te beschermen. Zij kunnen in het gebied patrouilleren, de activiteit in de gaten houden en actie ondernemen als er verdachte activiteiten worden opgemerkt. Zorg ervoor dat al het personeel op het terrein weet wie de beveiliger is, zodat ze zo nodig contact kunnen opnemen.

Installeer camera’s en verlichting

Het installeren van bewakingscamera’s geeft je een extra beschermingslaag tegen potentiële dieven of vandalen. Bovendien zal het installeren van voldoende verlichting rond de omtrek van het terrein ongewenste bezoekers ervan weerhouden om het terrein in het donker te betreden.

Beveilig alle toegangspunten

Neem de tijd om alle toegangspunten tot je terrein te beveiligen met sloten of hekken, vooral ’s nachts als de werknemers de hele dag weg zijn en er minder kans is dat iemand illegale activiteiten op het terrein opmerkt. Zorg ervoor dat alle poorten op slot blijven als ze niet in gebruik zijn en dat alle ramen ’s nachts gesloten zijn.

bouwplaats

Controleer apparatuur/gereedschap

Joud alle gereedschappen en apparatuur op het terrein bij met behulp van een markeringssysteem om te voorkomen dat ze na verloop van tijd verdwijnen of door diefstal of nalatigheid in verkeerde handen vallen. Zo houd je niet alleen zicht op dure voorwerpen, maar zorg je er ook voor dat je voldoende voorraad hebt voor het werk wanneer dat nodig is, zonder dat je op het laatste moment nog aankopen moet doen vanwege verloren voorwerpen.
5 Houd toezicht op leveringen/bezoekers
Tot slot dien je altijd weten wie je bouwplaats betreedt en wat ze afleveren of meenemen (als er iets is). Dit geldt zowel voor leveringen van externe bedrijven/leveranciers als voor bezoekers zoals aannemers die misschien tijdelijk ter plaatse werken, maar toch een veiligheidsrisico kunnen vormen als ze niet goed in de gaten worden gehouden.

Conclusie

Met deze vijf tips voor het beveiligen van een bouwplaats zou je jezelf moeten kunnen beschermen tegen alle mogelijke risico’s die samenhangen met het werken in deze bedrijfstak – of het nu gaat om diefstal, vandalisme of anderszins. Denk er altijd aan dat preventie de sleutel is; nu investeren in betrouwbare beveiligingsmaatregelen kan je later dure reparaties besparen. Als je maatregelen neemt om je bouwplaats te beschermen, zorg je ervoor dat zowel jijzelf als je werknemers veilig zijn en dat de projecten waaraan je werkt soepel en zonder incidenten verlopen – dus wacht niet langer – begin er vandaag nog mee.