Hoe belangrijk zijn lampenkappen?

Heb jij wel eens nagedacht over het belang van lampenkappen? Grote kans dat dit nog nooit door je hoofd geschoten is. Toch maakt het heel veel verschil wat voor soort kap er om een lamp zit. Het heeft een grote invloed op hoe het licht zich verspreid. Daarnaast hebben lampenkappen natuurlijk ook allemaal zo hun eigen uitstraling, waardoor ze een belangrijk onderdeel vormen van het interieur. Het is daarom echt de moeite waard om hier eens over na te denken: past de verlichting nog goed bij jouw woning of is het tijd om hier eens verandering in aan te brengen?

Verlichting en lampenkappen

We staan vaak niet zo stil bij licht, we doen het klakkeloos aan en uit en denken hier verder niet echt over na. Maar licht heeft een sterke invloed op hoe een ruimte ervaren wordt en lampenkappen spelen daarbij een grote rol. Is een kap van een donker en dicht materiaal gemaakt, dan geeft dit een heel ander effect dan wanneer er gekozen is voor een materiaalsoort met een meer open structuur. Deze laatste zal het lampenlicht meer diffuus verspreiden, terwijl de eerste ervoor zorgt dat het alleen aan de onder- en bovenkant uit de kap komt. Dat geeft dus een heel ander effect en het zorgt ook voor een heel andere sfeer! Niet alleen het materiaal is daarbij van belang, ook de vorm van de lampenkappen speelt een rol. Sommige lopen bijvoorbeeld naar boven taps toe, waardoor het lampenlicht zich vooral naar beneden richt en via de vloer verspreid. Andere modellen hebben boven en onder een even grote opening, waardoor er een meer gelijkmatige verspreiding via plafond en vloer is. Zo zijn er alleen wat dat betreft dus al verschillende punten om in het oog te houden. Dit is vaak niet iets waar je op let bij de aanschaf van lampenkappen, maar het is dus wel iets wat je in het oog zou moeten houden!

Uitstraling van je interieur

Naast de manier waarop het licht valt en de ruimte verlicht wordt door de lamp, moet je bij de aanschaf van lampenkappen ook kijken of deze passen bij je interieur. Een ronde kap geeft logischerwijs een heel ander effect dan een vierkante. Bij Eigenstijl Wonen kun je daarom kiezen uit verschillende vormen kappen, zoals:

  • cilinder
  • ovaal
  • rechthoek
  • rond
  • vierkant

In een modern interieur zoek je natuurlijk een ander model dan in een romantisch interieur. Niet alleen de vorm speelt daarbij natuurlijk een rol, ook het materiaal en de kleur zijn belangrijk. Lampenkappen worden meestal gemaakt van stof of velours, maar ook hout, metaal of beton behoren tot de mogelijkheden. Allemaal geven ze een geheel eigen effect. En wil jij je interieur eens een heel andere uitstraling geven? Vervang dan gewoon hier en daar eens een lampenkap en het ziet er meteen helemaal anders uit! Een witte kap geeft bijvoorbeeld echt een heel ander effect aan het geheel dan een exemplaar met fleurige bloemen erop! Twijfel jij of je lampenkappen nog wel passen bij jouw interieur of zou je hier graag eens wat aan veranderen? Bij Eigenstijl Wonen vind je een ruime keus, je zult daar altijd slagen!