Heb je zelf voldoende hypotheekkennis?

Execution only hypotheek

Voor de meeste mensen is het de eenvoudigste weg naar een hypotheek, je gaat naar de hypotheekadviseur en die helpt je met de hypotheek te regelen. Maar wat kun je doen als je zelf verstand hebt van een hypotheek en de financiële situatie rondom een hypotheek, dan is het mogelijk om je hypotheek zelf te regelen. Bij een execution only hypotheek regel je zelf de hypotheek, zonder tussenkomst van een adviseur, je begrijpt dat dit aanzienlijke kosten bespaart. Maar hoe kun je dit in gang zetten en wat moet je allemaal doen om dit zelf te kunnen regelen? 

Execution only hypotheek

Wanneer is het niet mogelijk?

In sommige gevallen kun je geen execution only hypotheek zelf regelen, als je een restschuld op je huidige woning hebt of je hebt een spaar of beleggingshypotheek. Ook wanneer je meerdere huizen bezit of je hebt geen inkomen, in deze gevallen moet je een hypotheekadviseur inschakelen. Sluit je zelf een hypotheek af dan ben je voor de 100% zelf verantwoordelijk voor de hypotheek, ook wanneer je er nadelige gevolgen van ondervindt. Denk dus goed na over je situatie nu, en hoe het in de toekomst zou kunnen zijn. Kun je de hypotheek nog betalen als er een inkomen wegvalt?

Huis op het oog

Vaak heb je al een huis op het oog bij het afsluiten van een execution only hypotheek, je moet immers weten hoe hoog de hypotheek moet zijn die je wilt afsluiten. Een voorlopig koopcontract is ook al getekend, een hypotheek zelf regelen is best ingewikkeld. Je moet voldoende weten over de financiële zaken die bij een hypotheek regelen komen kijken, er wordt ook een test afgenomen of je bekwaam bent om dit te kunnen doen. Met name het financiële gedeelte is belangrijk, in de toekomst moet het ook zeker zijn dat je de hypotheek nog kunt betalen.