Groendak

Planten om het groendak te verbeteren

Een groendaktotaal groendak is een aarden of gerecycled dak van een bedrijfsgebouw dat geheel of gedeeltelijk is bedekt met levend gras en beplanting, over een ondoordringbare laag grond en over een beschermend membraan. Het kan ook extra drainage- en irrigatielagen bevatten, evenals een wortelbarrière. Het is ontworpen om het genereren van afvloeiing te minimaliseren en waterbesparing te vergemakkelijken, terwijl het esthetische uiterlijk van het gebouw wordt verbeterd. Het belangrijkste voordeel van de installatie is het besparen van hulpbronnen, hoewel het de noodzaak van bodemerosie en aantasting van de structurele integriteit van het gebouw niet wegneemt. Tijdens de hete maanden zorgt de begroeiing voor schaduw, waardoor de warmte die door het dak binnendringt, wordt beperkt en de koelingskosten worden verlaagd. In de winter daarentegen nemen de planten de warmte op en vormen zo een soort deken tegen de kou, waardoor er minder airconditioning nodig is.

Planten dienen als een effectief bodemcontrolemechanisme

Bovendien dienen planten als een effectief bodemcontrolemechanisme. Tijdens perioden van hevige regen of dauw sijpelt regenwater de grond in en verzamelt voedingsstoffen zoals stikstof, die deel uitmaken van de voedselbron van de plant. Deze actie is zowel gunstig voor de planten als voor het milieu. Tijdens perioden van lichte regen of dauw daarentegen verhoogt het wegstromende regenwater de hoeveelheid voedingsstoffen die in de bodem beschikbaar zijn. De planten bieden niet alleen bescherming tegen hitte en regen; ze kunnen ook de koelkosten in de zomer verlagen en de verwarmingskosten in de winter verlagen.

Begroeiing die een derde van het dak bedekt

In sommige gevallen zal de begroeiing die op het groendak wordt gebouwd, zo dicht worden aangeplant dat het minimaal een derde van het dak bedekt. Deze dichtheid moet echter worden afgewogen tegen de noodzaak van een drainagesysteem. Planten moeten regelmatig leeglopen. Meerjarige vegetatie zou het beste doen omdat ze meestal bestand zijn tegen droogte. Tegelijkertijd moeten de vegetatielagen de neiging hebben om met het verstrijken van de jaren te groeien en uit te spreiden om het extra gewicht te spreiden.