Een houtklover

Een houtklover, ook een houtkliever of een houtkloofmachine genoemd, is een apparaat dat gezaagde stukken boom splijt tot brandhout. Houtkloofmachines zijn in verschillende maten en soorten. Een houtklover wordt aangedreven door een motor.

Soorten houtklovers

Kinetische houtklover met elektromotor.

Deze kloofmachine werkt op een elektromotor en wordt ook een snelle houtklover genoemd. Dit omdat deze machines zeer snel zijn bij niet te droog of niet te dik hout. Deze machines lekken ook geen olie. Er zijn wel nadelen aan. Zo zijn ze niet geschikt voor noestig hout. Kunnen ze gevaarlijk zijn door de hoge snelheid. De tandwiel is slijtagegevoelig en alleen horizontaal beschikbaar.

Hydraulische houtklovers

De aandrijving van deze machines vindt plaats op een aftak as van een tractor.

Kinetische houtklovers

Dit is een snelle klover met een verbrandingsmotor. Ze zijn alleen horizontaal beschikbaar en lekken geen olie. Ze kunnen zeer gevaarlijk zijn door de hoge snelheid.

Hydraulische houtklover met elektromotor

Deze wordt aangedreven met een elektromotor. Ze werken op krachtstroom of netstroom. Deze machine is veilig en geschikt voor alle soorten hout. Je kunt ze horizontaal als verticaal gebruiken. Ze kunnen olie lekken en zijn ze niet snel.

Handmatige houtklovers

Een handmatige houtklover is de bijl. Hiermee is het mogelijk om gezaagde stukken hout tot brandhout te verwerken. Deze handmatige apparaat is makkelijk mee te nemen, is goedkoop en neemt weinig ruimte in beslag. Het is wel lastig om noestig en droog hout te kloven.

De werking

Houtklovers worden aangedreven door een motor. Ze voldoen aan bepaalde normen. Deze normen maken onderscheid op

Tonnage. Er zijn kloofmachines die tot tientallen tonnen kunnen drukken. Voor de verschillende houtsoorten zijn er verschillende tonnages geschikt.

De houtlengte

Houtkloofmachines worden onderscheiden op basis van houtlengte. Je hebt houtklovers voor het kloven van kort hout en houtklovers voor het kloven van lang hout.

Houtpositionering

Bij deze norm kan de kloofmachine verticaal kracht uitoefenen op het hout. Ligt deze machine horizontaal dan oefent hij een horizontale kracht uit.